Juryns åsikt och favoritbilder från Västerås Fotomaraton 2017

Vi hade jättemånga fina bilder under Västerås Fotomaraton 2017 och varje deltagare som lämnade in sina bilder lyckades att göra minst en riktig bra bild. För några så var det här första tävlingen och ett steg till att utmana sig själv och utvecklas. I varje tema så hade juryn valt minst en favoritbild.

Favoritbild från varje tema

1. Fönster/Window

Fotograf: Sandra Granberg

2. Bling bling

Fotograf: Tess Lundin

3. Förbindelse/Connection

Fotograf: Christina Wallner

4. Graciöst/Graceful

Fotograf: Anders Olsson

5. Vatten/Water

Fotograf: Sandra Granberg

6. Gata/Street

Fotograf: Anders Eriksson

7. Kontrast/Contrast

Fotograf: Tess Lundin

8. Hopp/Faith

Fotograf: Anders Olsson

9. Supercalifragilisticexpialidocious

Supercalifragilisticexpialidocious. Fotograf: Anders Ericsson

Fotograf: Anders Ericsson

10. Festligheter/Festive

Fotograf: Tess Lundin

11. Reformation

Fotograf: Minal Mistry

12. Vintage

Fotograf: Jakob Svärd

Favorit bilder från vinnarna

Juryns favorit bild Sandra Granberg 201729. Tema: Fönster

“SANDRA – WINDOW

Sandras bild är en ögonfångare. Här finns löfte om konstnärlig utveckling. Med öga för detaljer är det just vad hon visar; en flicka står framför ett fönster och i hennes öga ser du reflektionen av fotografen i siluett mot ännu ett fönster. Associationen går till ”Window of the Soul” och lämnar utrymme för poesi. Här står den negativa ytan, den ljusa bakgrunden, i kontrast mot objektet i bilden och trots att ljus drar blickar dras betraktaren till ögat, som är placerat i ytterkant av en 2/3 komposition. Bilden kan ses som ett självporträtt och associationerna kring vad vi ser i andras ögon möter inga gränser.”

– Agneta M. Lindh, juryn

 


Fönster

Förutom Sandras bild till teman Fönster så älskade juryn andra hennes bilder som fick högsta betyg för det ovanliga och konstnärliga tekniken. Sandra skulle kunna ha hamnat på en av de första tre platserna om hon har varit lika konstnärlig i alla teman.

“Jag rekommenderar Sandra att fortsätta med det konstnärliga, detaljerad och tankeväckande stilen hon använde under den här fotomaraton. För att främja sina bilder så behöver Sandra känna kameran på det tekniska nivån lite bättre. Grattis och lycka till vill jag önska henne!”

– Victoria P. Ben-Chivar, juryn från Studio 021

Här är bilder som fick högsta betyget:

#3 Anders Ericsson 201715

“ANDERS – WINDOW

En humla studsar mot ett fönster och Anders bild skapar direkt känslor och associationer kring sommarminnen. Humlans position mot vänster, bakåt, ger känslan av minnen. En berättelse om humlan, en berättelse om dig. Humlan sitter omgärdad av väl valda diagonaler och fönsterkarmens placering ger en inramande komposition som dessutom förstärker känslan av minnen, då karmen hindrar bilden att gå vidare framåt. Bokeh gör bakgrunden till något att försvinna in i; ”Vad tänker human på?” och en barnbok öppnas.”

– Agneta M. Lindh, Juryn

Anders hade stora chanser att hamna högre än tredje plats. Han saknade lite teknik i vissa bilder, men var jätte duktig med kompositionen.

“Anders behöver jobba lite mer med exponeringen och kan vara djärvare i sina experimentella tekniker. Av alla hans bilder så alskar jag mest hans Supercalifragilisticexpialidocious.”

– Victoria P. Ben-Chivar, juryn från Studio 021

Här är Anders toppbilder:

#2 Anders Olsson 201741

ANDERS – WATER

Anders bild bjuder in: ”Kom hit, sätt dig” genom sin triangelkomposition som skapar lugn och är vägen in i bilden. Den gula slangen är första accentpunkten och för ögat vidare till räddningsringen i rött och vitt där den släpper av blicken vid mannen som är placerad i Gyllene Spiralens balanspunkt. Bilden har motvikt i cykeln lutad mot ljusstolpen, som är vägen i bilden från vänster. Bakom ligger vattnet. Temat Vatten känns i hela bilden och mannen på bilden för tankarna till en sjöman. Tänk vilka berättelser det kan bli.”

– Agneta M. Lindh, Juryn

Anders visade bra teknik och komposition i sina bilder. Förutom det så kunde han öppna/tolka några teman som andra deltagarna hade jätte svårt att tolka.

“Jag skulle ville ha sätt Anders lika kreativt från början till slutet som han var med temana Hopp (Faith), Graciös (Graceful) och Vatten (Water)”

– Victoria P. Ben-Chivar, juryn från Studio 021

Här är Anders toppbilder:

#1 Tess Lundin 201716

“TESS – FAITH

I exakt balans med kompositionen Gyllene Spiralen presenterar Tess temat Faith. Kompositionen förstärker lugnet i bilden med linjer som för ögat till flaskposten via både arm/hand och reflektion i vattnet är meddelandet, pappersrullen, är del i den framåtgående triangeln. Med den framåtrörelsen kommer frågorna ”Vem hittar flaskposten? Vad händer sedan?” Tess bilder bjuder genomgående på berättelser, den här med tillförsikten att budskapet når fram. Det gör det.”

– Agneta M. Lindh, Juryn

Tess fick första plats välförtjänt. Hon fick tolka alla temana samt glömde inte tekniken och kompositionen. Här är bilderna som fick högsta betyg:


Håll utkik på vinnaren i folkets val. Du kan gå igenom bilderna och rösta här.

//Studio 021