Vinterns variationer

När jag funderade på februari månads tema i projektet Five-12, Winter: Landscape Scandinavia så såg jag framför mig de klassiska vinterbilderna med stora snötäckta landskap, stjärnklara nätter och kanske till och med en ren i ena kanten, norrsken eller ett skidspår tvärs genom snön. Dock är ju sällan vintern så vacker, åtminstone inte i Västmanland, här är det om vartannat plus och minusgrader och man vet inte från den ena dagen till den andra om det kommer vara snö, slask eller barmark. Därför bestämde jag helt enkelt att jag skulle fånga det för mig vanliga vintriga landskapet, och det gjorde jag genom en skitig bilruta, på väg över den nya E4-bron i Sundsvall.

The common winter scenery

Technical Information:
– Camera: Mobile Samsung S5
– Aperture: f2.2
– Exposure time: 1/100 s
– ISO 40

Technique:
– Developed in Lightroom mobile

En vecka senare passerade jag Sundsvall igen, denna gång bodde jag över en natt på ett hotell utmed en slalombacke, och där uppenbarade sig plötsligt det vintriga landskap som jag tänkte på från början. Ett hav, en soluppgång, och slalomåkare!

Slalombacke i motljus

Technical Information:
– Camera: Nikon D750
– Lens: AF-S NIKKOR 24-120
– Aperture: f4
– Exposure time: 1/2500 s
– ISO 141

Technique:
– Developed in Lightroom

2 dagar senare kliver jag ut genom dörren hos mina föräldrar, 40 mil söder om Sundsvall, och ett magiskt landskap breder ut sig framför mina ögon. Ingen snö, men träd, så fulla med rimfrost att det går ett svartvitt stråk genom landskapet. Det var häftigt att med blotta ögat se både färg och svartvitt samtidigt och tack vare att februari i år är en dag längre än vanligt, har jag i olika foton, alla tagna under februari månad lyckats fånga den typiska vintern jag beskrev från början.

Rimfrostvinter

Technical Information:
– Camera: Nikon D750
– Lens: AF-S NIKKOR 24-120
– Aperture: f4
– Exposure time: 1/800 s
– ISO 100

Technique:
– Developed in Lightroom

2 comments on “Vinterns variationer”

Comments are closed.